Maskers!

Wallpapers van Paarden

Moussaka


Moussaka is een heerlijk traditioneel Grieks recept. U kunt dit zeer goed combineren met bijvoorbeeld ijsbergsla en komkommer. Moussaka heeft een stevige smaak. Het bereiden is wel heel bewerkelijk.

Dit gerecht combineert erg goed met: IJsbergsla en komkommer
Waardering:
Dit recept is voor 4 personen
De voorbereidingstijd is ca. 20 minuten
De kooktijd is ca. 45 minuten

KiloJoules: 520
Vetten: 7
Eiwitten: 6
Koolhydraten: 8

De ingredienten:

4 aubergines
1/2 dl droge witte wijn
1 kg aardappels
1/2 bosje verse tijm
boter
zout
1 dl olijfolie
versgemalen peper
1 ui
25 g boter
2 tenen knoflook
20 g bloem
4 vleestomaten
2 dl melk
150 g champignons
100 g geraspte kaas
400 g lamsgehakt
2 eieren

Aubergines zijn vooral in de zomer en in het najaar verkrijgbaar.

Voorbereiding

20 minuten

Snijd de aubergines in plakken van circa 1/2 cm. Schil de aardappelen, snijd deze eveneens in plakken van 1/2 cm, kook ze beetgaar in circa 10 minuten. Giet ze af en laat ze uitlekken. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal dun in.

Bereidingswijze

45 minuten

Verhit 2 eetlepels van de olijfolie en bak de plakken aubergine aan beide kanten lichtbruin, laat ze uitlekken op keukenpapier. Pel en snipper de ui en pers de knoflook. Ontvel de tomaten, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de rest van de olijfolie en fruit ui en knoflook zacht en glazig in circa 5 minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Schep de tomaat, de champignons, de witte wijn, de tijm, zout en peper erdoor en warm dit circa 3 minuten door. Maak intussen de bechamelsaus: smelt de boter, roer de bloem erdoor en verdun deze al roerend met de melk. Roer tot een gebonden saus ontstaat en meng van het vuur af de eieren en de helft van de geraspte kaas erdoor. De saus mag nu niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aubergineplakken en schep de helft van de gehaktsaus erop. Verdeel de aardappelplakken erover en bedek deze met de resterende aubergineplakken. Sluit af met de resterende gehaktsaus en giet de bechamelsaus erover. Bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas. Zet de moussaka circa 30 minuten in de oven.



Wijnadviezen:

Côtes du Rhône