Maskers!

Wallpapers van Roofdieren

Gebakken oesters op een groentebedje


Dit is een bewerkelijk recept uit de Nederlandse keuken. Het is een licht gerecht met een zachte structuur en een zoute smaak. Ondanks de bewerkelijke bereiding toch een heel feestelijk recept.

Waardering:
Dit recept is voor 4 personen
De kooktijd is ca. 30 minuten

KiloJoules: 1040
Vetten: 20
Eiwitten: 6
Koolhydraten: 10

De ingredienten:

24 oesters (5 nullen)
versgemalen peper
50 g sjalot
zout
50 g prei (wit)
bloem
50 g wortel
citroensap
50 g knolselderij
fijngesneden peterselie
100 g boter

Oesters, de platte zowel als de diepe, zijn tegenwoordig vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, maar het lekkerste zijn ze van september tot mei. Ze worden levend verkocht; de schelp is dan stevig gesloten. Het formaat wordt aangegeven met nullen: de grootste en kostbaarste (Zeeuwse) oester heeft zes nullen.

Bereidingswijze

30 minuten

Open de oesterschelpen, neem de oesters eruit en bewaar het oesternat. Was de onderste schelpen goed. Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de oesterschelpen op een bakplaat. Snijd de groenten in ragfijne blokjes. Smelt 15 g boter en smoor de groenten beetgaar, schep ze uit de boter en breng ze op smaak met peper en zout. Verdeel de groenten in de schelpen. Wentel de oesters door de bloem. Smelt 25 gram boter in een koekenpan tot hij is uitgebruist en bak de oesters snel om en om lichtbruin. Neem ze uit de pan en leg ze op de groenten in de schelpen. Blus de bakboter met citroensap en het oesternat, breng op smaak met peper en zout en roer de peterselie erdoor. Klop de resterende boter door deze saus zodat ze licht gebonden is. Verdeel de saus over de oesters. Laat ze snel in de oven warm worden en serveer ze als voorgerechtje of borrelhapje.Wijnadviezen:

Chablis Premier Cru
Picpoul de Pinet